11.5.16

Talven tappamat puutarhassa - mitkä eivät enää heränneet tähän kevääseen

Olen aina välillä kertonut meidän pihan etenemisestä, ja tässä hiukan kevätpäivitystä.

Viime talvena täällä Turun seudulla oli jaksoja, jolloin pakkasta oli kovasti mutta lunta ei ollut kasvien suojana. Tuolloin olisi tietenkin kannattanut suojata herkimpiä kasveja, mutta olen itse sillä kannalla, että mieluummin pidän pihassani vain niitä kasveja jotka oikeasti selviävät talvista.

Me elelemme kasvuvyöhykkeellä 1B, joka tarkoittaa mantereen parasta kasvuvyöhykettä. Tällainen talvi kuitenkin on kova paikka monille kasveille, joiden pitäisi pärjätä kovemmillakin vyöhykkeillä. En yleensä valitse kasveja, joiden vyöhykkeeksi on merkattu vain 1 tai 2 vyöhyke, jotta talvi ei veisi niitä. Nyt on kuitenkin mennyt jopa 4 vyöhykkeen kasveja, joten aika huonosti meni.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että meillä talvesta eivät selvinneet seuraavat lajit:


 • Lumikärhö (vyöhykkeet 1-4)
 • Pinkki pensasmustikka Pink Lemonade (1-3)
 • osa mansikoista
 • muratti, jonka kyllä arvasinkin, koska se on vyöhykkeen 1 kasviMansikat harmittavat aika paljon, koska Ruu sai viime kesänä nauttia niiden sadosta pitkään, Tarvitsee hakea lisää taimia, kunhan saapuvat myymälöihin. 

Huomenna voisimme mennä paikalliseen puutarhaan ostamaan kirsikkatomaattiamppelia ja ehkä jotain kesäkukkia :) Tänään laitoimme perunat maahan ja perustin mansikoille uuden istutuslaatikon. 


Onko teillä talvi vienyt puutarhasta veronsa? 
2 kommenttia:

 1. Ei välttämättä kannata lannistua, jos tästä talvesta ei ihan kaikki kasvit selvinneet - varsinkaan jos istutukset oli tehty vasta vuotta tai paria aikaisemmin niin, että juurtuminenkaan ei ollut vielä ihan täydellisesti tapahtunut.

  Tammikuussa oli 2 viikon kylmä jakso, ja esim. Vantaalla koko kuukauden keskilämpötila oli -11C. Enimmillään pakkasta oli -29C. Tällaisia pakkasjaksoja tulee noin kerran 40 vuodessa, ja ilmastonlämpenemisestä johtuen seuraavaa kertaa voi joutua odottamaan aika paljon pidempäänkin.

  Ei muuta kuin uudet taimet vaan kaupasta ja uutta putkeen kun vanha kuolee... (vai miten se sanonta menikään?)

  Meillä alkoi kirsikkapuut juuri kukkimaan, kovin paljon ei ole pihalle vielä istutuksia tehtykään.

  http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/2016/05/kirsikkapuut-kukkii.html

  VastaaPoista
 2. Etanat söivät viime kesänä suurimman osan mun mansikoista :( eivät olleet puutarhakotiloita vaan ihan etanoita....millähän niitä voisi estää tänä kesänä?

  Meillä paleltui pari mansikkaa (tosin rönsyistä sain tilalle uudet) ja yksi pensas jonka nimeä en muista. Lumikärhö kasvoi toissa kesänä valtavaksi, joten se oli pakko siirtää viime kesänä. Eipä se sieltä maasta enää noussut viime kesänä eikä vieläkään näy, joten voi olla että siirto ja tämä talvi oli sille liikaa. Toisaalta kuulin, että kärhö saattaa pitää välivuoden ja vasta seuraavana vuonna kasvaa taas. Saas nähdä.

  VastaaPoista

Kiitos käynnistäsi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...